De ce am renuntat la personalizari

Posted by Simona Pop on

Vorbeam azi cu o prietenă despre ce înseamnă să faci personalizări și produse pe comandă. Era supărată pentru că aşteptările clientei erau puţin cam nerealiste. Veşnica pretenţie ca produsul comandat să fie identic cu unul deja creat. E un chin și un consum fantastic de energie în a face un produs similar. E practic imposibil. Dar mulţi încă nu ştiu asta. Că handmade = UNIC!
Şi stând la discuţii cu ea, mi-am adus aminte ce stresată eram şi eu în urmă cu 2 ani. Nu am fost niciodată mai agitată, mai limitată în opțiuni, mai încorsetată și mai frustrată decât pe vremea când trebuia să fac ceva pe comandă sau personalizat. Nu am spus asta în gura mare atunci, dar mi-a fost foarte greu. De ce? Pentru că oamenii au aşteptări. Şi dacă nu le împlineşti e cu supărare şi mofturi. Şi tu ce faci? Tu ajungi să fii un morocănos şi un frustrat, asta dacă ţii la ceea ce faci şi la părerea clienţilor.
Nici acum oamenii nu înțeleg ce-i așa dificil în a mai reface un produs din propriul portofoliu. Ei bine, de cele mai multe ori, faci un produs la comandă și te trezești că încep obiecțiile de felul: "E frumos, dar... (nu prea 😅) nuanța parcă nu e la fel, rochița nu stă ca cealaltă, parcă nu îi stă bucla din dreapta ca și la prima", și tot asa continuăm până la BINGO. Nu mai am energie şi timp să le explic oamenilor care nu ştiu asta, că produsul handmade nu e totuna cu produsul de serie. Am obosit.
Alt motiv pentru care am renunţat e că, după ce primeam sugestii... "dar vă rooog, vă rog să faceți X model că musai îl vreau", nu mai auzeam în veci de persoana respectivă. Păi da, au spus unele persoane, dar a fost vina ta, ca trebuia să le percepi un avans. Mda... aici nu e o agenţie de turism unde dai un avans pt o vacanţă. Nu pot şi nu vreau să creez un produs cu presiunea banilor în vârful capului. Suntem totuşi în zona de handmade, unde ai nevoie de un pic de libertate şi banii nu ajută, ba din contră.
Apoi, ar mai fi un lucru de menţionat. Am lucrat cu agendă timp de 10 ani. Aveam deadline-uri și eram sub stres şi presiune în continuu.
Nu mai am agendă și nici nu mai vreau. Fac stivă de agende pentru că îmi plac, dar îmi scriu gândurile în ele... şi cam atât. Creativitatea, din punctul meu de vedere, nu are agendă.
Nu mă supăr dacă îmi trimiteți mail-uri cu solicitări de personalizări, dar răspunsul e același. Îmi pare rău că trebuie să vă refuz, dar o fac spre binele tuturor. E clar că vă doriți ceva ce eu nu vă mai pot oferi și nu aș vrea să fiți mai apoi dezamăgiți și nici eu frustrată.
Din munca pe comenzi şi personalizări am învăţat multe. Am ajuns să mă cunosc mai bine şi să-mi dau seama cu ce rezonez şi cu ce nu. A fost o etapă importantă în dezvoltarea mea ca artizan şi mă bucur că am experimentat. Cel mai mult am învăţat din eşecuri, din provocări şi muncă sub presiune.
Ah... o nouă temă îmi vine acum în minte. Dar o las pe data viitoare 😉!
Zi cu soare să aveţi!

0 comments

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published